Lindy hop

Lindy hop on 1900-luvun vaihteesta alkaen tanssittujen erilaisten tanssien yhdistelmä. Lajia tanssi ensimmäisenä Amerikan musta väestö Harlemin jazz- ja swing-klubeilla. Suurelle yleisölle laji tuli tutuksi Hellzapoppin'-elokuvan (1941) myötä.

swingoutLajina lindy hop on sama kuin nimellisesti enemmän tunnettu jitterbug, jota valkoinen kansanosa tanssi 1940-luvulla big bandien kulta-aikana.

Lindy hop on Amerikan swing-tanssi, joka kuuluu likipitäen yleissivistykseen. John Travoltan sanoin: Let's do lindy.

Lindy hopia tanssit kun kesän viinijuhlia siivittää swing, Imatralla soi big band -musiikki, Porissa jazzataan, hissimusiikkina hekumoi Frank Sinatra tai mainoksen taustoittaa tunnelmallinen jazzbiisi.

 

Wikipedia:
englanniksi
suomeksi

Lisätietoa lajista (videoita ja tekstiä):
www.lindylibrary.com
www.savoystyle.com
www.yehoodi.com/history

Hellzapoppin' -elokuvan legendaarinen tanssikohtaus

ILHC 2014 - Invitational Strictly Lindy
ILHC 2014 - Pro Showcase - Dax & Sarah
Lone Star Championships & Lindyfest 2013 - Michael & Frida

Lindy hop on afroamerikkalainen paritanssi, joka alkoi kehittyä 1920-luvulla mustien keskuudessa Amerikassa. Musiikki, johon lindy hopia tanssittiin, oli swing. Amerikan kansallistanssiksikin kutsuttu lindy hop oli varsinainen muotivillitys vuosina 1935-1940, jolloin tanssi kehittyi ammattimaiseksi estradiviihteeksi New Yorkin Harlemissa (Cotton Club- ja Apollo-teatterit). Mustat tanssivat lindy hopia keskuudessaan ja tärkeimpänä tanssipaikkana oli Savoy Harlemissa.

Kun valkoiset 1930-luvun loppupuolella innostuivat lindy hopista, he alkoivat kutsua sitä jitterbugiksi. Tästä tanssista kehittyi 1940-luvulla suurien massojen suosion saavuttanut jive, joka oli siis nimensä mukaan yksinkertaistettua lindy hopia.

Swing-musiikin jäätyä muun viihdemusiikin jalkoihin 1950-luvulla lindy hop unohtui suurelta yleisöltä vuosikymmeniksi. Se oli kuitenkin jättänyt jälkeensä perillisiä.

Amerikassa näitä olivat mm. St. Louis shag, balboa, east coast swing ja west coast swing. Euroopassa vahvimmin kehittyivät jälkeläiset, joita kutsutaan nimillä jive, rock’n’roll ja boogie woogie. Näiden kansainvälisten rock'n'swing-tanssien lisäksi jokaisella kansallisuudella on oma, hieman toisista poikkeava rock'n'swing-tanssinsa esim. suomalaisten fusku, ruotsalaisten bugg ja norjalaisten folk swing.

Lindy hopin uusi tuleminen Euroopassa alkoi 1980-luvulla Ruotsista. Muutamat asiasta innostuneet tanssijat alkoivat etsiä swing-tanssin juuria. He löysivät ensin jitterbugin ja sitten alkuperäisen lindy hopin. Tällä hetkellä lindy hopin harrastus on voimakkaassa kasvussa Pohjoismaissa, Englannissa ja Saksassa. Säännöllistä ja järjestäytynyttä kilpailutoimintaa on ollut vuodesta 1987 ja ensimmäiset lajin MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1995.

Aivan viime aikoina on Yhdysvalloista kuulunut viestejä, joiden mukaan swing-musiikin ja tähän musiikkiin tanssittavan alkuperäisen lindy hopin suosio on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. Tanssikoulut ja jazzklubit täyttyvät ääriään myöten ilta toisensa jälkeen.

 

I'm not interested in fame and glory. It's just that I would like others to know what a happy dance this is.Frankie Manning

 

Frankie Manning - Never Stop Swinging!

The Frankie Manning Timeline

 

 

Takaisin

 

Haluatko aloittaa tanssiharrastuksen?

ILMOITTAUDU VIIKKOTUNNEILLE

Ilmoittaudu täältä mukaan kursseillemme

Katso viikkotuntikalenteria

Swing Teamin jäsenenä saat alennusta monista tuotteista ja palveluista